Binnenin de getallen kijken
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2003-01-13   




Binnenin de getallen kijken

Getallen

Starten bij nul of bij één?

Starten we bij nul of bij één? Voor beiden is iets te zeggen. Ik heb voor nul gekozen. Meister Eckhart * zei:

God werkt,
de Godheid werkt niet.

Voor zover ik het zie is God in dit citaat verbonden met één, terwijl de Godheid verbonden is met nul.
In de kwantumfysica * is er ontstaan en vergaan. Dit is dan weer verbonden met het nulpuntenergieveld *. De theïstische religies zijn verbonden met één, de atheïstische met nul.

'Het getal' nul

Nul is niets. Zelfs dit is al te veel. Door het woord is te gebruiken - nul is niets - werken we in het domein van zijn, van bestaan, en we zeggen: nul bestaat niet. Het ligt buiten het zijn. Ligt het in het niet-zijn? Een domein van niet-zijn lijkt mij onzin.

Zo is koude niet een tegenpool van warmte, maar een ontbreken ervan, er is warmte en gebrek aan warmte, wat we dan koude noemen. Zo is er zijn en ontbreken van zijn, wat we soms niet-zijn noemen.

Nul is niets, het is niet alleen niets, het ligt buiten het domein van het zijn. Nul is geen getal, maar "het kan bevrucht worden". Dan is het geen nul meer, maar broedplaats van bestaan. Het komt me voor dat één ontstaat uit nul (1), en dan zijn we terug bij Meister Eckhart:

God werkt,
de Godheid werkt niet.

Nul lijkt mij het grootste mysterie te zijn dat er is. Is en ook niet-is.

Anti-twee

Twee is een moeilijk getal. Het roept - bij mij althans - meteen het begrip dualiteit op. Zo heb ik er jaren over nagedacht. In de I Tjing * echter is twee "het Ontvangende". Dit is wel iets anders dan dualiteit. Wat is er aan de hand? In de I Tjing staat ook:

xxxx

De twee kan de één volgen, dan is er harmonie, of ze kan er tegen in gaan, dan is er verstoring van het evenwicht.
Ook de mens heeft de keuze, ofwel voor het Goddelijke, het Tao, of hoe je het ook noemt, ofwel een weg bewandelen die hier tegenin gaat.

Absence of precense

Alles is één. Anderzijds heeft de mens een vrije wil. Hoe gaat dit in zijn werk? We beschouwen de cyclus van een mensenleven hier op aarde.
We staan op een bepaald bewustzijnsniveau en afhankelijk daarvan maken we keuzes. Beseffen we wat liefde is dan kunnen we ervoor kiezen. En als we het niet beseffen? Er is licht. Is dit er niet, dan is er afwezigheid van licht. Dit noemen we duisternis. Hetzelfde kan je zeggen van warmte: koude is afwezigheid van warmte; over liefde: haat is afwezigheid van liefde.
Dit noemen we dualiteit. Hier komen we bij het Griekse woord "anti" en bij het Oosterse "onwetendheid".

Het getal 23

Drieëntwintig is ineenstorting, crash. In de I Tjing is het "de versplintering". Het is te vergelijken met de Tarot-kaart "de Toren". Voor de meeste mensen is dit voldoende.
Dieper op ingaan? Het kan, maar het heeft wel iets van afdalen in de hel. 23 is een afsluiting van de twaalf. 12 is 3 x 4 (of 4 x 3, maakt hier weinig uit). Er is de drie van het Goddelijke en de vier van de aarde. Twaalf kan prachtig zijn, maar er bestaat een tegenpool, twaalf staat ook voor verdeel-en-heers. Wat is er gebeurd? De drie, het Goddelijke, werd vervangen door de anti-drie, het anti-Goddelijke. Daardoor ontstond een heel strakke structuur, volledig gedomineerd door het denken. In de I Tjing is twaalf "de stilstand". Terloops: I Tjing is "het boek der verandering", hier hoort stilstand niet thuis. Op termijn is er maar één mogelijkheid en dat is vooruit gaan. Van twaalf naar dertien? Ja en nee. Twaalf heeft allerhande structuren opgebouwd, oorspronkelijk fris, maar op termijn verstard. Wat hiermee? Crashen en puin ruimen. Er zit niets anders op.

Waarom crashen? Van 23 kan je naar 24, wat in de I Tjing "de terugkeer, het keerpunt" is. 24 is een verder zetten van twaalf, 12 x 2, terwijl 23 = 12 x 2 - 1. 23 hangt tussen 11 en 12.



(1) Wanneer? Er was niets, ook geen tijd. Bij het ontstaan, het ontstaan van het ontstaan, van zijn, ontstaat ook tijd. Zo zie ik het toch.


inhoudstabel

Binnenin de getallen kijken
         Getallen
                 Starten bij nul of bij één?
                 'Het getal' nul
                 Anti-twee
                         Absence of precense
                 Het getal 23


top



Printvriendelijk